Nowoczesna i funkcjonalna kuchnia jest dumą każdej pani domu. Jak wiadomo, żadna kuchnia nie obejdzie się bez kuchenki oraz piekarnika. Są to urządzenia używane najczęściej, dlatego ich funkcjonalność powinna być na zdecydowanie wysokim poziomie.
Piekarniki parowe
Coraz częściej w momencie zmieniania piekarnika na nowszy model, klienci sięgają po urządzenia oszczędzające nie tylko energię elektryczną, ale także zdrowie osób, które za ich pomocą gotują, smażą bądź pieką produkty spożywcze, przekształcając je w pełnowartościowe dania. Do takich innowacyjnych sprzętów z pewnością można zaliczyć piekarniki parowe, które dzięki swojej funkcji potrafią nie tylko upiec potrawę, ale również ugotować ją na parze.
Piekarniki parowe to niezwykle interesujące urządzenia – można w nich tradycyjnie piec, identycznie jak w zwykłym, elektrycznym piekarniku, ale również ugotować ją przy użyciu pary. Ciekawą opcją w większości tego typu urządzeń, jest możliwość połączenia pieczenia z gotowaniem na parze – czynnościami, wykonywanymi w tej samej chwili. Ta możliwość obejmuje tylko piekarniki parowe i tylko te modele powinny być tak określane.
Jak działa piekarnik parowy?
Co jest dziwne, piekarnik parowy nie jest nadzwyczaj skomplikowanym urządzeniem – to zwykły piekarnik elektryczny wzbogacony o instalację, w której tworzy się para z podgrzanej do wysokiej temperatury wody. Wodę wlewa się w odpowiednią ilość wody, a w razie potrzeby uzupełnia się ją o kolejną porcję.
Piekarniki parowe można podzielić na dwa rodzaje:
– wykorzystujące wodę wlaną do pojemnika i wstawioną do komory,
– wykorzystujące generator pary, który wtłacza parę do wnętrza piekarnika.
Obydwa rodzaje urządzeń rozprowadzają parę po całej komorze, wykorzystując do tego grawitację oraz wymuszony obieg. Istnieje również trzeci typ urządzeń, które są podłączone bezpośrednio do ujęcia wody, pobierając w ten sposób potrzebną ilość w trakcie pracy.
Piekarniki parowe ranking
Spośród dostępnych na rynku polskim piekarników parowych można wykazać ranking najlepszych i najbardziej funkcjonalnych modeli. Są to:
1. PIEKARNIK PAROWY 4W1 SOUS VIDE GORENJE BCS747S34X – z dodatkowym wyposażeniem w postaci termosondy, szklanej, żaroodpornej tacy, ceramicznym kamieniem do pizzy, zestawem blach do pieczenia i pakowarką próżniową Sous Vide.
Ten model umożliwia stuprocentowe gotowanie na parze, pieczenie z parą i pieczenie bez pary. Zaopatrzony jest w wyjmowany pojemnik na wodę.
2. PIEKARNIK PAROWY 4W1 SOUS VIDE AEG BSK792320M – zapewnia gotowanie na parze, pieczenie z parą oraz pieczenie tradycyjne. Posiada czujnik wilgotności, komplet naczyń z pokrywkami do gotowania, narzędzia kuchenne, blachy do ciast i ciasteczek oraz kamień do pizzy. W wersji premium, piekarnik doposażony jest w pakowarkę próżniową Sous Vide i trzy poziomy półek.
3. PIEKARNIK PAROWY 3W1 ELECTROLUX EOB8S31Z – posiada wszystkie funkcje piekarnika parowego, czyli gotowanie na parze, pieczenie z parą i pieczenie tradycyjne, zaopatrzony jest w naczynia z pokrywkami do gotowania, blaszki do pieczenia, ceramiczny kamień, oraz inne akcesoria. Za dodatkową dopłatą oferowana jest blaszka do chleba i ciasteczek. Wyposażony jest w termosondę.
4. PIEKARNIK PAROWY 3W1 WHIRLPOOL W9 OP2 4S2 H – to produkt zaopatrzony w termosondę, naczynia gastronomiczne z przykrywką, blachy do ciast, metalowy ruszt i kamień do pizzy (za dopłatą). Piekarnik gotuje na parze, piecze z parą oraz piecze bez pary. Komora posiada dwa poziomy rusztów.
5. PIEKARNIK PAROWY 3W1 BOSCH HSG636ES1- podobnie jak pozostałe modele, ma funkcję gotowania na parze, pieczenia z parą i bez niej, wyjmowany pojemnik na wodę, naczynia z przykrywką, blachy zwykłe oraz za dopłatą – blachę perforowaną. Dodatkowe wyposażenie oraz montaż żądanej ilości prowadnic wykonywane jest za dodatkową opłatą.
Wszystkie przedstawione modele są wykonane z wysokiej jakości materiałów, odpornych na wiele niekorzystnych czynników. Każdy z piekarników ma nowoczesny design i szeroką funkcjonalność.