Zasady projektowania kuchni. O czym trzeba pamiętać?

0
243

Kuchnia to pomieszczenie w mieszkaniu, którego zaprojektowanie nie należy do najłatwiejszych. Musi być ono nie tylko funkcjonalne, ale też estetyczne. Jakie są zasady projektowania kuchni? Warto je poznać.

Rozmiar ma znaczenie

Zasady projektowania kuchni powinny uwzględniać powierzchnię pomieszczenia, jego kształt i położenie w mieszkaniu. Kuchnia to nie tylko miejsce przygotowywania posiłków, ale też ich spożywania. Coraz częściej kuchnia jest otwarta na salon i wymaga to specjalnego projektu.

Trzeba też brać pod uwagę liczbę domowników. Singiel jedzący posiłki na mieście nie potrzebuje dużej kuchni z wieloma różnymi sprzętami. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku rodziny z dziećmi. Tutaj potrzeba innego projektu – przyda się duża lodówka i zmywarka.

Zabudowa, blaty i wyspa kuchenna

Przy projekcie kuchni trzeba wybrać rodzaj szafek kuchennych. Mogą być w zabudowie lub wolnostojące. Można też oczywiście połączyć te dwie metody ustawienia. Do wyboru jest ciąg szafek kuchennych z blatem lub wyspa kuchenna. Szafki dają wrażenie spójności. Ujednolicone fronty, dobrze dobrany blat – to zasada, którą warto się kierować. Bardzo ważna jest wygodna przestrzeń robocza, którą stworzą dobrze zaprojektowane blaty. Jeżeli są duże, mogą nawet zastąpić stół. Trzeba pamiętać o odpowiedniej wysokości blatów. Osoby o niskim wzroście nie potrzebują blatów przymocowanych wysoko.

Wyspa kuchenna to rozwiązanie dla osób, które więcej czasu spędzają w kuchni. Lubią gotować i wspólnie z rodziną przygotowywać posiłki. Przy wyspie można także zjeść śniadanie lub inny mniejszy posiłek.

5 stref w kuchni

Według zasad ergonomii w kuchni powinien powstać tzw. trójkąt roboczy. To oznacza, że najważniejsze sprzęty – lodówka, kuchenka i zlewozmywak – powinny tworzyć wierzchołki takiego trójkąta. Pozwoli to uniknąć zbędnego przemieszczania się po kuchni.

W kuchni wyróżnia się 5 stref: zapasów (lodówka i spiżarnia), przechowywania (szafki kuchenne), zmywania (zlew, zmywarka, kosz na odpady), przygotowywania (blat roboczy, wyspa kuchenna, deski) i gotowania (kuchenka, piekarnik). Strefy te powinny być umieszczone w takiej właśnie kolejności, zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Dzięki takiemu ustawieniu unikniemy np. postawienia lodówki obok kuchenki, co jest kardynalnym błędem.

Oświetlenie i wentylacja

Podczas projektowania kuchni nie można zapomnieć o odpowiednim oświetleniu. Miejsca, w których spędzamy najwięcej czasu – stół, wyspa kuchenna czy blaty robocze – powinny mieć dostęp światła naturalnego. Nie zawsze jest to jednak możliwe. Wtedy trzeba pomyśleć o dobrym rozmieszczeniu światła. Warto postawić na kilka źródeł światła – jedno nad stołem, a oddzielne nad blatem roboczym.

Trzeba też pamiętać o dobrej wentylacji. Dzięki niej opary wytwarzane podczas gotowania będą szybko odprowadzane. Dlatego tak ważny jest wybór okapu nad kuchenką.

Jak widać projektowanie kuchni to niezbyt łatwy proces. Jeżeli nie jesteśmy pewni projektu, najlepiej poradzić się profesjonalisty. Pozwoli to uniknąć błędów w ergonomicznym projektowaniu, które sprawią, że kuchnia nie będzie funkcjonalna, a korzystanie z niej stanie się uciążliwe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here